m: +385 (0)98 397 683 / e: info@drglusac.com

Sklerozacija pjenom

Opis zahvata
Sklerozantno kemijsko sredstvo – Polidocanol, Aethoxysclerol – različitih koncentracija, ovisno o željenom učinku, ubrizgava se tankom ‘inzulinskom’ iglicom u lumen kapilare.
‘Pjena’ označava to isto sredstvo, pod tlakom pomiješano sa zrakom, pri čemu nastaju sićušni mjehurići (u početku se tehnika zato nazivala air block).
Na taj se način, kemijski, izaziva upala stijenke kapilare, zgrušavanje krvi unutar njezinog lumena te postupne razgradnje, uz usmjeravanje protoka na zdrave kapilare.

Kandidati
Sitne, mrežaste – modre i ljubičaste kapilare, na manjim površinama vrlo efektno reagiraju na kemijsku sklerozaciju.

Priprema
Potrebno je upoznati kirurga sa svom terapijom i preparatima koje uzimate. Preporuča se prethodno pojesti lakši obrok i tekućinu.

Tijek zahvata
Jednostavno, brzo, efektno, bez bolova odmah po zahvatu, bez ožiljaka i ozljeda živca. Zahvat se obavlja u potpunosti bez anestezije. Pri ubodu i injiciranju pjene osjeti se oštro, ali kratkotrajno peckanje – dosta neugodno, ali je pokazatelj učinkovitosti zahvata.
Manje je bolno kod većih variksa.

Oporavak
Bez kompresivne terapije (elastičnih čarapa) poslije zahvata; uz aktivni režim hoda – potrebno je odmah iza zahvata prohodati oko 30 minuta. Dobro je uzeti obilniju količinu tekućine.
Nakon zahvata – uobičajeni režim dnevnih aktivnosti i osobne higijene, bez ograničenja.
Tijekom 8-10 dna moguće je crvenilo i podljevi na mjestu intervencije, uz lokalnu manju bolnost, što spontano postepeno nstaje.
Bitno je ne mazati tretirana područja gelovima i kremama protiv hematoma (Heparin , Ice gel i sl) jer se može izazvati iritacija. Njega isključivo blagim miljekom ili losionom za kožu.

Mjere opreza
Ako su promjene vrlo proširene, tretman je prilično bolan jer su kapilare u izravnom doticaju s brojnim živčanim završetcima u koži.
Količina (doza) primijenjenog sklerozantnog sredstva je ograničena – time je ograničen i opseg promjena koje se mogu tretirati tijekom jednog tretmana.
Često dolazi do recidiva – povratka bolesti, iako obično na drugim mjestima. Stoga je potrebno redovito ponavljati tretman radi održavanja zadovoljavajućeg stanja i prevencije širenja promjena. Potrebno je – koliko god je moguće – korigirati mehanizme koji su doveli do razvoja bolesti.

Nuspojave / Komplikacije
Može doći do hiperpigmentacija koje su, na sreću – prolazne; nestaju unutar godinu dana. Ponekad može doći i do površinske upale.

Paket
Paket uključuje: Zahvat u lokalnoj anesteziji, 3 poslijeoperacijske kontrole s eventualno potrebnom dosklerozacijom sliva operirane vene.
Paket ne uključuje: prvi indikacijski pregled kirurga i color dopler vena; troškove prije prijema u Polikliniku Lege Artis.

Pin It