m: +385 (0)98 397 683 / e: info@drglusac.com

Liječenje Vena

Svaka ozbiljna i pouzdana zdravstvena ustanova koja se profesionalno bavi liječenjem vena – flebologijom – mora vladati svim dostupnim metodama i procedurama – znači, za svakog pacijenta odabrati najbolju i najprihvatljiviju metodu.
Zbog toga treba ponoviti osnovni moto Poliklinike Lege artis : Svaka noga ima svoju priču. Svakom pacijentu prilazimo na poseban, individualan način : nakon dijagnostike odabiremo adekvatni postupak liječenja koji je, često, skup različitih metoda.

Liječenje – uklanjanje proširenih vena – ne radi se iz estetskih razloga, nego zbog komplikacija koje neminovno nastaju; neke mogu biti iznimno opasne po zdravlje.
Stoga je važno znati da se ozbiljne komplikacije mogu izbjeći ako se liječenju pristupi što ranije; tako se mogu izbjeći ireverzibilne promjene na venskom sustavu nogu – oštećenja koja se više ne mogu popraviti.

Komplikacije

1.Thrombophlelbitis – upala površnih vena
2.Phlebothrombosis (Duboka venska tromboza, DVT)
3.Ulcus crurisBolest vena je mehaničkog uzroka i može se, zapravo, liječiti samo aktivno – kirurškim odstranjenjem (‘klasično’), odnosno, zatvaranjem vene (‘endovaskularno’). Time se u potpunosti uklanjaju poteškoće.

Razlikujemo klasični i endovaskularni operacijski zahvat.

Klasični operacijski zahvat – stripping – dostupan je u bolnicama koje imaju opću ili vaskularnu kirurgiju. Primjenjuje se dugo, od kraja 19.stoljeća i predstavlja neprikosnovenu kiruršku metodu. Sve ostale metode su , zapravo, modifikacija onovnog principa da je venu kojoj su popustili zalisci potrebno ukloniti u potpunosti.

Klasični operacijski zahvat znači višednevnu hospitalizaciju, postoperacijsku bolnost i nošenje elastičnih zavoja 6-8 tjedana. Kratkoročni rezultati uvijek su dobri, ali dugoročno ima i do 40% recidiva.

Nove endovaskularne termoablacijske metode jesu laser i radiofrekvencija. Posebnom sondom ulazi se u venu koja se – trajno i potpuno – toplinom zatvara. Ove minimalno invazivne i maksimalno efikasne metode spadaju u tzv. jednodnevnu kirurgiju. Puno su ugodnija i efikasnija varijanta klasičnoj operaciji.

UGFS – ultrazvukom vođena sklerozacija pjenom – je također, vrlo elegantna metoda liječenja vena, ali ima svoje egzaktne indikacije i ograničenja – primjenjuje se u liječenju većih kapilara, svih površnih i spojnih vena i venskih ulkusa

 

Pin It