m: +385 (0)98 397 683 / e: info@drglusac.com

Sklerozacija toplinom

Opis zahvata
Sklerozacija laserom i radiofrekvencijom (RF) je zatvaranje, koagulacija kapiara i manjih vena toplinom. Nešto je manje bolna od primjene pjene, iako je taj doživljaj ‘toplinske boli’ vrlo individualan.
Na taj se način, termički, izaziva upala stijenke kapilare, zgrušavanje krvi unutar njezinog lumena te postupna razgradnja, uz usmjeravanje protoka na zdrave kapilare.

Kandidati
Sitne, mrežaste – crvene i ljubičaste kapilare; pogodno za opsežnija područja zahvaćena promjenama – jer nema ograničenja tretirane površine ‘dozom’. No često je tretman potrebno ponoviti još 2-3 puta u razmaku nekoliko tjedana do potpunog efekta.

Priprema
Potrebno je upoznati kirurga sa svom terapijom i preparatima koje uzimate. Preporuča se prethodno pojesti lakši obrok i tekućinu.

Tijek zahvata
Nježnom, sićušnom iglicom ulazi se u samu kapilaru, na određeno mjesto od kojeg se račva. Pri tome se osjeti kratko, oštro peckanje što je pokazatelj učinkovitosti terapije. Doživljaj boli je vrlo individualan, ali anestezija nije potrebna. Dužina trajanja zahvata ovisi o opsegu tretiranih promjena,a može trajati i do 1 sat.

Oporavak
Bez kompresivne terapije (elastičnih čarapa) poslije zahvata; uz aktivni režim hoda – potrebno je odmah iza zahvata prohodati oko 30 minuta. Dobro je uzeti obilniju količinu tekućine.

Nakon zahvata – uobičajeni režim dnevnih aktivnosti i osobne higijene, bez ograničenja.
Tijekom 8-10 dna moguće je crvenilo i podljevi na mjestu intervencije, uz lokalnu manju bolnost, što spontano postepeno nestaje.

U slučajevima tretiranja velikih, opsežnih područja zahvaćenih kapilarama, često na obje noge, indicirano je nositi elastične čarape 1. stupnja kompresije, koje pacijent dobije nakon tretmana, prema prethodno uzetoj individualnoj mjeri. Čarape se nose 2 tjedna, a dalje po preporuci.

Bitno je ne mazati tretirana područja gelovima i kremama protiv hematoma (Heparin , Ice gel i sl) jer se može izazvati iritacija. Njega isključivo blagim mlijekom ili losionom za kožu.

Mjere opreza
Ako su promjene vrlo proširene, tretman je prilično bolan jer su kapilare u izravnom doticaju s brojnim živčanim završetcima u koži. 
Često dolazi do recidiva – povratka bolesti, iako obično na drugim mjestima. Stoga je potrebno redovito ponavljati tretman radi održavanja zadovoljavajućeg stanja i prevencije širenja promjena. Potrebno je – koliko god je moguće – korigirati mehanizme koji su doveli do razvoja bolesti.

Nuspojave / Komplikacije
Može doći do hiperpigmentacija koje su, na sreću – prolazne; nestaju unutar godinu dana. Ponekad može doći i do površinske upale.

Paket
Paket uključuje: Zahvat u lokalnoj anesteziji, 3 poslijeoperacijske kontrole s eventualno potrebnom dosklerozacijom sliva operirane vene. Paket ne uključuje: prvi indikacijski pregled kirurga i color dopler vena; troškove prije prijema u Polikliniku Lege artis.

Pin It